poniedziałek, 12 listopada 2007

Orzechowy weekend 2007

W kuchni polskiej orzechy cieszą się dużym powodzeniem , od wieków są
jednym z głównych składników rozmaitych ciast, ciasteczek , rogali i deserów.
Jednak nie samymi słodkościami orzech żyje , równie doskonale czuje się w towarzystwie mięs pieczonych czy duszonych, ryb, warzyw ,ryżu i makaronów.
Orzechowy weekend , zainicjowany przez Elę z My Best Food

sprawił , że na moim stole pojawiła się przepyszna sałatka z orzechami, cykorią, gruszkami i
bekonem , a na deser morelowe ciasteczka z orzechową bezą .


Sałatka z cykorią i orzechami

  • 8 cienkich plasterków bekonu
  • 2 główki cykorii
  • 50 g rukoli
  • 2 duże gruszki
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon


Do miseczki wlać oliwę , sok z cytryny , miód , musztardę i wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu.
Bekon usmażyć na rozgrzanej patelni , osączyć na ręczniku papierowym. Cykorię podzielić na listki, gruszki pokroić w cienkie plastry.Listki cykorii ułożyć na talerzu, dodać plastry gruszek, bekon, rukolę , posypać orzechami i polać sosem.

zródło : Good Food


Morelowe ciasteczka z orzechowa bezą

  • 5 dag maki
  • 5 dag świeżego masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • 12 dag cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego



Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.
Mikserem utrzeć masło z mąką , wanilią , solą, żółtkiem i 6 dag cukru.
Natłuścić kwadratową foremkę o boku 24 cm. , wyłożyć na nią ciasto i piec przez 15 min.
Białko ubij na sztywną pianę , pod koniec ubijania powoli wsypujemy 6 dag. cukru.Piana powinna być lśniąca i sztywna.Następnie dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika , smarujemy dżemem i rozkładamy pianę z orzechami.
Pieczemy przez ok. 20 min , aż piana nabierze jasnobrązowego koloru.
Kroimy ciasto na niewielkie kwadraty , podajemy po ostudzeniu.

zródło H.Walden "Ciastka, ciasteczka i babeczki"



6 komentarzy:

Tatter pisze...

Bernadku...salatka jest cudowna...fantastyczne polaczenie smakow i tekstur...poza tym zaiwra moja ulubiona cykorie! A ciasto bardzo mnie zaskoczylo...mam sporo suszonych moreli i pelno orzechow...mysle ze to dobry pomysl na "after houres party" ;D

Ela pisze...

hmm, teraz juz nie wiem ktora salatke mam robic Tatter czy Twoja ;-) a ciasteczkowa krajanka juz niedlugo w moim sloiku pysznosci (chyba bez pekanow) ... hihihi

Malgosia.dz pisze...

Tej cykorii to sie boję (kiedyś próbowałam i mi niestety nie posmakowała), ale ciasteczka...mniam, mniam...zjadłabym chętnie. :)

Bernadetta pisze...

Miło , że mnie odwiedziłyście i cieszę się , że podobają się wam moje orzechowe przysmaki :)
Małgosiu, sprobuj tej sałatki ,przy takim połączeniu składników kompletnie nie czuć goryczki cykorii .

Liska pisze...

sałatka super, ale te ciastka... Dżizus, wyobrażam sobie ten smak! Ja niestety przegapiłam orzechowy weekend, ale wczoraj zaopatrzyłam się w tonę orzechów włoskich, więc mam nadzieję, że uda mi się coś z nich zrobić z okazji orzechowego święta na zasadzie lepiej późno niż wcale.
Usciski dla świerków :)

Bernadetta pisze...

Jasne , że lepiej niż wcale :)
Ciasteczka sa smaczne , choć gdybym miała wybierać , bez wahania zdecydowałabym się na sałatkę .Zapomnialam dodać , że ciasteczka wyszły za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru i dżem niskosłodzony.