W kuchni polskiej orzechy cieszą się dużym powodzeniem , od wieków są
jednym z głównych składników rozmaitych ciast, ciasteczek , rogali i deserów.
Jednak nie samymi słodkościami orzech żyje , równie doskonale czuje się w towarzystwie mięs pieczonych czy duszonych, ryb, warzyw ,ryżu i makaronów.
Orzechowy weekend , zainicjowany przez Elę z My Best Food
sprawił , że na moim stole pojawiła się przepyszna sałatka z orzechami, cykorią, gruszkami i bekonem , a na deser morelowe ciasteczka z orzechową bezą .
Sałatka z cykorią i orzechami
- 8 cienkich plasterków bekonu
- 2 główki cykorii
- 50 g rukoli
- 2 duże gruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Do miseczki wlać oliwę , sok z cytryny , miód , musztardę i wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu.
Bekon usmażyć na rozgrzanej patelni , osączyć na ręczniku papierowym. Cykorię podzielić na listki, gruszki pokroić w cienkie plastry.Listki cykorii ułożyć na talerzu, dodać plastry gruszek, bekon, rukolę , posypać orzechami i polać sosem.
zródło : Good Food
Morelowe ciasteczka z orzechowa bezą
- 5 dag maki
- 5 dag świeżego masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 białko
- 1 żółtko
- 12 dag cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
- 1/2 szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.
Mikserem utrzeć masło z mąką , wanilią , solą, żółtkiem i 6 dag cukru.
Natłuścić kwadratową foremkę o boku 24 cm. , wyłożyć na nią ciasto i piec przez 15 min.
Białko ubij na sztywną pianę , pod koniec ubijania powoli wsypujemy 6 dag. cukru.Piana powinna być lśniąca i sztywna.Następnie dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika , smarujemy dżemem i rozkładamy pianę z orzechami.
Pieczemy przez ok. 20 min , aż piana nabierze jasnobrązowego koloru.
Kroimy ciasto na niewielkie kwadraty , podajemy po ostudzeniu.
zródło H.Walden "Ciastka, ciasteczka i babeczki"
6 komentarzy:
Bernadku...salatka jest cudowna...fantastyczne polaczenie smakow i tekstur...poza tym zaiwra moja ulubiona cykorie! A ciasto bardzo mnie zaskoczylo...mam sporo suszonych moreli i pelno orzechow...mysle ze to dobry pomysl na "after houres party" ;D
hmm, teraz juz nie wiem ktora salatke mam robic Tatter czy Twoja ;-) a ciasteczkowa krajanka juz niedlugo w moim sloiku pysznosci (chyba bez pekanow) ... hihihi
Tej cykorii to sie boję (kiedyś próbowałam i mi niestety nie posmakowała), ale ciasteczka...mniam, mniam...zjadłabym chętnie. :)
Miło , że mnie odwiedziłyście i cieszę się , że podobają się wam moje orzechowe przysmaki :)
Małgosiu, sprobuj tej sałatki ,przy takim połączeniu składników kompletnie nie czuć goryczki cykorii .
sałatka super, ale te ciastka... Dżizus, wyobrażam sobie ten smak! Ja niestety przegapiłam orzechowy weekend, ale wczoraj zaopatrzyłam się w tonę orzechów włoskich, więc mam nadzieję, że uda mi się coś z nich zrobić z okazji orzechowego święta na zasadzie lepiej późno niż wcale.
Usciski dla świerków :)
Jasne , że lepiej niż wcale :)
Ciasteczka sa smaczne , choć gdybym miała wybierać , bez wahania zdecydowałabym się na sałatkę .Zapomnialam dodać , że ciasteczka wyszły za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru i dżem niskosłodzony.
Prześlij komentarz