Dyniowanie czas zacząć !
Dzisiejsze propozycja to dania "3 w 1 " . Zaczynamy od upieczenia zestawu jesiennych warzyw z dynią na czele. "Jesienne warzywa " podane z sosem jogurtowo-czosnkowym , same w sobie stanowią stanowią pyszne , lekkie danie.
"Jesienne warzywa" maja tę zaletę , że bez większego wysiłku , możemy je przemienić w dwa apetyczne dania : "Zupę z pieczonych warzyw" oraz "Jesienną pizze z ricottą".
Zatem rozgrzejcie piekarniki , przyszykujcie dwie duże blachy , kosz jesiennych warzyw , Jej Wysokość Dynię i do dzieła !
"Jesienne warzywa"
- 90 - 100 dag . dyni , obranej , pozbawionej pestek i pokrojonej w kawałki ok. 3 x 3 cm
- 70 dag. niedużych ziemniaków
- 6- 8 średnich marchewek
- 4 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 gałązki rozmarynu

Piekarnik rozgrzać do temp. 230 st.
Umyte i obrane warzywa tniemy na kawałki podobnej wielkości. Każdą cebulę dzielimy na 4 lub 8 części.Czosnek zgniatamy ostrzem noża i obieramy z łupiny. Wszystko wrzucamy do dużej miski, posypujemy pieprzem i solą , dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy rękami.
Wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia .Gałązki rozmarynu dzielimy na 3 części i rozrzucamy na warzywach.
Pieczemy przez 50-60 min.
"Zupa z pieczonych warzyw"
- 1 blacha pieczonych "Jesiennych warzyw"+ ziemniaki z drugiej blachy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4-5 szklanek wody lub bulionu z kurczaka (zupa będzie smaczniejsza)
- kostka sera feta
- sol i pieprz do smaku

Warzywa siekamy , zalewamy woda lub bulionem (ilość zależy od tego jak gęste zupy lubicie)
i miksujemy .Zupę przecieramy przez sitko , przekładamy do garnka , dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podgrzewamy. Nakładamy do miseczek i posypujemy rozkruszoną fetą. Podajemy z ciemnym chlebem , tostami lub krakersami.
"Jesienna pizza z ricottą"
- spód do pizzy
- 250 g sera ricotta
- kulka mozzarelli
- gałązka rozmarynu i pozostałe pieczone warzywa z drugiej blachy ,czyli dynia , cebula i marchew
Robimy spód do pizzy , według tego przepisu . , jednak ciasta nie dzielimy na dwie części, a robimy prostokąt o wymiarach ok.30 x 35 cm.
Ser ricotta osączamy na sicie , mieszamy ,smarujemy nim spód pizzy , na to wykładamy pieczone warzywa, porwana na kawałki mozzarellę i posypujemy listkami rozmarynu.
Pieczemy 15- 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku ( 250 st)
10 komentarzy:
Bernadku, bardzo bym chciala zjesc dzisiaj u Ciebie te cuda!
Smacznie :-).
Na każdy dzień festiwalu przewiduję coś dyniowego. Twój przepis bardzo mi się podoba: podam pieczone warzywa w piątek na kolację przyjaciołom. Zrobię tylko do tego jakiś dressing (opcjonalnie, dla tych którzy będą chcieli)
Powiem wam szczerze , że choć wszystkie 3 dania były smaczne, to "jesienne warzywa" to mój faworyt .
Malta daj znać jak smakowało .
A pewnie, że dam znać. Ale chyba dam mniej ziemniaków (na rzecz dyni) - z moim PCOSem nie bardzo powinnam je jeść. Tak naprawdę nie powinnam nic jeść w ogóle, to może by mi sie poprawiło :D:D:D
Och! Jestem pewna, że jesienne warzywa smakują dokladnie tak jak wyglądają. Pysznie!
Ale się napracowałaś :-) Zupa wydaje mi się wyjątkowo kusząca, wobrażam sobie ten zapach... Mniam.
Zrobiłam sobie mała porcję na obiad. Inaczej przyprawiłam i zrobiłam do tego jajko sadzone. Są fantastyczne :D
Beniu...jaki cudowny wpis! Pizza wyglada bardzo apetycznie...a Twoja zupa dyniowa jest w moich jutrzejszych planach!
Podałam przyjaciołom Twoje warzywa jesienne. Choć nie są wegetarianami wmłócili je szybciutko i domagali się dokładek :D
Malta bardzo się cieszę , że warzywa smakowały twoim gościom :)
Liska, Małgoś naprawdę polecam te warzywa , rozpływają sie w ustach .
Tatter ciekawa jestem czy ci będzie smakować :)
Prześlij komentarz