"Chrupiące kajzerki"
Delikatne , chrupiące bułeczki , obsypane makiem i sezamem .
Jeszcze ciepłe kajzerki , odrobina masła , konfitury i dobra kawa ...czyż można wyobrazić sobie lepszy początek dnia ?
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
Ciasto podzielić na 8 części , uformować bułeczki , ułożyć na blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 225 st. Bułeczki naciąć i posypać makiem lub sezamem.
Piec 15 - 17 min.
przepis z Cincin , autorstwa Bajaderki
"Pain Bouillie"
Ten francuski chleb na porridge to prawdziwe odkrycie !
Wspaniale chrupiąca skórka, wilgotny ale nie ciężki miąższ o lekko słodkawym smaku...w życiu nie jadłam lepszego chleba !
Tatter , bardzo dziękuję za przepis :)
Porridge :
- 225 g mąki żytniej ( zmieszałam mąkę żytnią razową z mąką żytnią )
- 450 ml. wrzątku
- 1 łyżka płynnego miodu
Ciasto właściwe :
- 7 g świeżych drożdży
- 30 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 350 g białej ,pszennej mąki chlebowej
- 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek do smarowania
Drożdże rozprowadzamy w wodzie , wlewamy do porridge, dodajemy kminek (opcjonalnie).
Wyrabiamy ciasto ręką, powoli dodając mąkę pszenną. Gdy otrzymamy ścisłe ciasto , wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez 6-8 min.
Wkładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy na 1 1/2 godziny.
Ciasto wykładamy na stolnice , lekko odgazowujemy i dzielimy na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt 38 x 12 cm.
Składamy je " na trzy " jak list : dolną część do środka , na to górną i lekko dociskamy.
Bok każdego bochenka smarujemy oliwa i układamy je w foremce ( 23,5 x 12 cm) tak , by stykały się naoliwionymi stronami.
Przykrywamy natłuszczona folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( lub aż ciasto urośnie do brzegów foremki).
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 st.
Chleby smarujemy oliwa i ostrym nacinamy w dwóch miejscach.
Pieczemy przez 30 min. , po czym zmniejszamy temperaturę do 190 st. i pieczemy przez 25 - 30 min.
"Chlebek bananowy z miodem i migdałami "
- 500 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- garść zmielonych migdałów
- letnia woda
Mąkę przesiać na stolnicę , zrobić okrąg do środka wsypać cukier, sól, dodać 2 łyżki miodu, drożdże , banany z wodą i migdały . Zagniatać ok. 5 min. do uzyskania gładkiego , elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do natłuszczonej miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
Gdy ciasto powoi swa objętość , wyłożyć je na stolnicę , lekko odgazować , podzielić na 8 części i uformować kulki. Kulki umieścić jedna obok drugiej w blaszce 28x 15 cm , przykryć folią i znów odstawić do wyrośnięcia na 0,5 - 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. Chlebek posmarować pozostałymi 2 łyżkami miodu i piec przez ok.20 min.
Zaproszenie od Zorry
8 komentarzy:
Widzę, że kolejna Cinka dzisiaj z kuchni w ogóle nie wychodziła. :) Szczerze zazdroszczę. ;-) Tyle pyszności...
Bernadku...piekne, cudowne! Chlebek bananowy u mnie w kolejce...
Jestem pod wrazeniem, piekne sa Twoje wypieki. Na kajzerki uprzejmie się wpraszam :)
Same pysznosci! :-)
Proszę Pani jakie tu smakołyki,hm ,hm ten chlebek z bananami juz wydrukowałam....
Wow, all look just great!
Thx for joining WBD.
Zrobiłam kajzerki :)i śmiem twierdzić, że są o niebo lepsze od kajzerek - nie są to napompowane powietrzem buły, tylko pyszne, chrupiące, pięknie wyglądające bułeczki ;)Dzięki!Buźka!
Strasznie się cieszę , że ci smakowały :) Powodzenia w dalszych chlebowych eksperymentach !
Prześlij komentarz