wtorek, 16 października 2007

Światowy dzień chleba 2007













"Chrupiące kajzerki"

Delikatne , chrupiące bułeczki , obsypane makiem i sezamem .
Jeszcze ciepłe kajzerki , odrobina masła , konfitury i dobra kawa ...czyż można wyobrazić sobie lepszy początek dnia ?




  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
Składniki wymieszać w misce , kiedy zaczną odstawać od ścianek zaczynamy wyrabiać ciasto (ok.5 min). Ciasto odstawić na 10 min. by odpoczęło , następnie wyrabiać jeszcze 5 min. Włożyć do natłuszczonej oliwa miski, nakryć folia i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto podzielić na 8 części , uformować bułeczki , ułożyć na blaszce , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 225 st. Bułeczki naciąć i posypać makiem lub sezamem.
Piec 15 - 17 min.

przepis z Cincin , autorstwa Bajaderki




"Pain Bouillie"

Ten francuski chleb na porridge to prawdziwe odkrycie !
Wspaniale chrupiąca skórka, wilgotny ale nie ciężki miąższ o lekko słodkawym smaku...w życiu
nie jadłam lepszego chleba !
Tatter , bardzo dziękuję za przepis :)

Porridge :
  • 225 g mąki żytniej ( zmieszałam mąkę żytnią razową z mąką żytnią )
  • 450 ml. wrzątku
  • 1 łyżka płynnego miodu
Do sporej miski wsypać mąkę , zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 min. Następnie dodać miód , wymieszać , nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.




Ciasto właściwe :
  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 g białej ,pszennej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do smarowania

Drożdże rozprowadzamy w wodzie , wlewamy do porridge, dodajemy kminek (opcjonalnie).
Wyrabiamy ciasto ręką, powoli dodając mąkę pszenną. Gdy otrzymamy ścisłe ciasto , wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez 6-8 min.
Wkładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy na 1 1/2 godziny.

Ciasto wykładamy na stolnice , lekko odgazowujemy i dzielimy na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt 38 x 12 cm.
Składamy je " na trzy " jak list : dolną część do środka , na to górną i lekko dociskamy.
Bok każdego bochenka smarujemy oliwa i układamy je w foremce ( 23,5 x 12 cm) tak , by stykały się naoliwionymi stronami.
Przykrywamy natłuszczona folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( lub aż ciasto urośnie do brzegów foremki).

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 st.
Chleby smarujemy oliwa i ostrym nacinamy w dwóch miejscach.
Pieczemy przez 30 min. , po czym zmniejszamy temperaturę do 190 st. i pieczemy przez 25 - 30 min.




"Chlebek bananowy z miodem i migdałami "

  • 500 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść zmielonych migdałów
  • letnia woda
Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem, przełożyć do pojemnika z miarką i dolać tyle letniej wody , by uzyskać 310 ml. płynu, dodać wanilię i wymieszać. Drożdże rozpuścić w łyżce wody.

Mąkę przesiać na stolnicę , zrobić okrąg do środka wsypać cukier, sól, dodać 2 łyżki miodu, drożdże , banany z wodą i migdały . Zagniatać ok. 5 min. do uzyskania gładkiego , elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do natłuszczonej miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.

Gdy ciasto powoi swa objętość , wyłożyć je na stolnicę , lekko odgazować , podzielić na 8 części i uformować kulki. Kulki umieścić jedna obok drugiej w blaszce 28x 15 cm , przykryć folią i znów odstawić do wyrośnięcia na 0,5 - 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. Chlebek posmarować pozostałymi 2 łyżkami miodu i piec przez ok.20 min.



Zaproszenie od Zorry

8 komentarzy:

Małgoś pisze...

Widzę, że kolejna Cinka dzisiaj z kuchni w ogóle nie wychodziła. :) Szczerze zazdroszczę. ;-) Tyle pyszności...

Tatter pisze...

Bernadku...piekne, cudowne! Chlebek bananowy u mnie w kolejce...

Agatha pisze...

Jestem pod wrazeniem, piekne sa Twoje wypieki. Na kajzerki uprzejmie się wpraszam :)

Ela pisze...

Same pysznosci! :-)

margot pisze...

Proszę Pani jakie tu smakołyki,hm ,hm ten chlebek z bananami juz wydrukowałam....

zorra pisze...

Wow, all look just great!
Thx for joining WBD.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam kajzerki :)i śmiem twierdzić, że są o niebo lepsze od kajzerek - nie są to napompowane powietrzem buły, tylko pyszne, chrupiące, pięknie wyglądające bułeczki ;)Dzięki!Buźka!

Bee pisze...

Strasznie się cieszę , że ci smakowały :) Powodzenia w dalszych chlebowych eksperymentach !