czwartek, 10 stycznia 2008

Świąteczne ciasto Soni

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia i ich cudowną atmosferę , jednak zanim pani domu usiądzie wygodnie na kanapie i uraczy się kieliszkiem bożonarodzeniowej nalewki , musi przebrnąć przez istny maraton świątecznych zakupów ,sprzątania ,dekorowania domu , gotowania i pieczenia .
Gdy nieco zregenerowałam siły ( dwudniowe leniuchowanie na kanapie wydało mi się w tym przypadku w pełni usprawiedliwione ;) udaliśmy się z wizytą do znajomych , gdzie przy stole zastawionym świątecznymi delicjami , rozprawialiśmy o tegorocznym Bożym Narodzeniu.
Pośrodku stołu na pięknej , srebrnej paterze , leżało niesamowicie apetycznie wyglądające ciasto, jak się okazało, upieczone przez nastoletnią córkę gospodarzy, niezwykle zdolną pannę :)
Właściwie nie wiem czy ciasto to nazwać piernikiem czy murzynkiem ze świąteczną nutą , w każdym razie ciasto jest naprawdę przepyszne , wilgotne i nie za słodkie .Od siebie dodałam jedynie rodzynki i orzechy.





Świąteczne ciasto Soni

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 słoika (ok.142 g ) powideł śliwkowych
  • paczka (lub do smaku) przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka rodzynek
  • garść grubo posiekanych orzechów
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jaja i zmiksować , dodać mleko, powidła , przyprawę piernikową , kakao i powoli dosypując mąkę miksować do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę ( ok. 36 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Rodzynki odcedzić i obtoczyć w łyżce mąki.
Do ciasta dodać sodę , chwilkę miksować , dodać orzechy i rodzynki , wymieszać łyżką.
Masę włożyć do foremki , piec w tem. 160 -170 st . z termoobiegiem przez 25 min.
Ciasto sprawdzić patyczkiem , w razie potrzeby piec jeszcze 10 min.

Polewa
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier, gdy sie roztopi dodać mleko i przesiane kakao.
Chwilkę gotować cały czas mieszając.
Przestudzoną polewą polać ciasto . Gdy polewa troszkę zastygnie , można udekorować ciasto wiórkami białej czekolady.

6 komentarzy:

LOla pisze...

NNNooo babyyy :DDD
widzee zeee ciaastoooo zasmakowaloooo:PP:PPP
:OO
polecaam :III
KCC:**
P.S.Imm bycc LOOlaa badzzz Soniusiaa
P.SS.Tipsyy saa passee ...

Ela pisze...

Mniam!!

margot pisze...

Nareszcie !!!!!!!
Jesteś !!!!!!

Bea pisze...

no wlasnie, nareszcie!! :-)
a ciasto wyglada baaardzo smakowicie; jako ze lubie i murzynki i pierniki to chetnie wyprobuje :-)

Bee pisze...

Miło , że sie za mna stęskniłyście :)

Agatha pisze...

Bernadettko dobrze ze jestes :) zagladalam co kilka dni i zastanawialam sie kiedy kolejny wpis :)