piątek, 1 lutego 2008

Sticky Date Cake w/ Butterscotch Sauce

Robiąc porządki w kuchennych szafkach , natknęłam się na całkiem spory woreczek daktyli , które zostały po Bożym Narodzeniu. Zaczęłam się zastanawiać jak je wykorzystać i ...wstyd się przyznać ale nic nie przychodziło mi do głowy ...kompletny brak weny .
Przewertowałam większość książek kucharskich , przejrzałam masę blogów i nic , albo nie podobał mi sie przepis , albo nie miałam wszystkich potrzebnych składników . Odpuściłam.
Wieczorem , wraz z koleżanką przeglądałyśmy blogi kulinarne , szukając nowych , ciekawych stron. Trafiłam na blog Kitchen Wench , przeglądałam stronę za stroną i nagle...ciasto daktylowe !Przyznam , że miałam pewne wątpliwości , zastanawiałam się czy ciasto nie będzie trochę mdłe i nijakie .Na szczęście efekt końcowy mile mnie zaskoczył , pyszne , wilgotne ciasto o delikatnym , daktylowym aromacie , polane lepkim sosem Butterscotch ...mmm...delicje .


Ciasto daktylowe z sosem Butterscotch

Oryginalny przepis na to ciasto podany na blogu Kitchen Wench pochodzi z ksiażki "Every Day" Bill'a Granger'a. Lekko go zmieniłam dodając sok z pomarańczy i zamieniając część daktyli na rodzynki, dodatkowo za radą koleżanki zmniejszyłam ilość cukru .
Uważam też , że sos przyrządzony z połowy porcji w zupełności wystarczy do polania ciasta.

  • 250 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 50 g cukru ( najlepiej caster)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • 185 g mąki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st.
Sok z pomarańczy wlewamy do miarki/ szklanki i uzupełniamy wodą tak by uzyskać 250 ml płynu. Rodzynki i daktyle wkładamy do rondelka , zalewamy płynem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż daktyle nie wchłoną prawie całego płynu. Dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, odstawiamy na ok. 10 min do przestudzenia.
Następnie rozdrabniamy mikserem tak, by w masie pozostały nieduże cząstki daktyli i rodzynek.
Masę przekładamy do miski , dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka i cukier, wyrabiamy robotem kuchennym. Powoli dosypujemy mąkę , proszek do pieczenia i sodę .
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 2o cm i pieczemu ok 50 min.Gdy ciasto przestygnie polewamy je sosem Butterscotch.




Sos Butterscotch (połowa porcji)

  • 75 g masła
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 92 g miałkiego , ciemnego cukru (dark muscovado cane sugar)
  • szczypta soli
W rondelku rozpuszczamy masło , wlewamy śmietankę , dodajemy cukier i sól . Od momentu gdy cukier się rozpuści , gotujemy sos na małym ogniu , wciąż mieszając , jakieś 5-6 min (aż sos nieco zgęstnieje) . Lekko przestudzonym sosem polewamy ciasto.

7 komentarzy:

Ela pisze...

Mniam!!! I mam worek daktyli. Czekam tylko na okazje :-)

Bea pisze...

ja rowniez :)
skladniki mam, coraz czesciej brakuje mi jednak wolnego czasu ;)

Liska pisze...

Beniu, śliczne zdjęcia. Mniam mniam!!!

cudawianki pisze...

dokladnie,mimo diety pochlonelabym wiekszosc, tak mnie rozczuliy fotki :-)

Bee pisze...

Dzięki :) Ciasto naprawdę warte polecenia , smakuje jeszcze lepiej niz wygląda :)

Anonimowy pisze...

Ciasto jeszcze ciepłe okazało się wyborne i tak naprawdę nie wiem jak smakuje ostudzone:)
Gratuluję przepisu!

Bee pisze...

Cieszę się , że smakowało :) dla mnie to ciasto do którego chętnie wracam .
Jednak przepis to nie moja zasługa , ja go jedynie wyszperałam w necie :)