piątek, 31 sierpnia 2007

Ciasteczka idealne

Ciasteczka owsiane ...niby nic skomplikowanego...a jednak znalezienie odpowiedniego przepisu zabrało mi sporo czasu , az w końcu jest , przepis na ciasteczka idealne :)
Demerara sprawia , że ciastka są chrupiące , a genialnie dobrane przyprawy nadają im anielski smak...bo diabeł tkwi w szczegółach ;)
Dzieciaki znajomych , nawet te grymaśne i wybredne , zajadają te ciacha , aż im sie uszy trzęsą.
Mąż niby na diecie a spałaszował ostatnio całą puszkę , ile ja ich potrafię zjeść nie powiem ...



















Ciasteczka owsiane według Bajaderki :

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 brązowego cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
Jajka rozbełtać z wanilią , dodać rodzynki i zostawić na ok. 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Przesiać mąkę , sól i przyprawy. Masło dobrze ubić mikserem aż będzie puszyste , dodać cukier i ubić na gładka masę.
Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać . Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane , wszystko dobrze połączyć .
Łyżka stołowa układać kopczyki na przygotowanych blachach , lekko je spłaszczyć.Piec aż będą lekko zarumienione , ok.10-12 min. Zostawić na blachach do ostygnięcia.
Moje uwagi:
Daję cukier demerara i trochę więcej rodzynek (ok. 150 g). Ciasto nabieram łyżką i w dłoni formuję kulkę , następnie robię dość cienki "kotlecik". Ciastka troszkę rozpływają sie podczas pieczenia , ale mi o to właśnie chodzi. Lubię ciasteczka cienkie i mocno chrupkie.

Bajaderko dzięki za przepis !



1 komentarz:

Unknown pisze...

rewelacja!:) przepyszne. co do wykonania ciastek- ja po prostyu zagniotlam wszystkie skladniki...