Ciasteczka owsiane ...niby nic skomplikowanego...a jednak znalezienie odpowiedniego przepisu zabrało mi sporo czasu , az w końcu jest , przepis na ciasteczka idealne :)
Demerara sprawia , że ciastka są chrupiące , a genialnie dobrane przyprawy nadają im anielski smak...bo diabeł tkwi w szczegółach ;)
Dzieciaki znajomych , nawet te grymaśne i wybredne , zajadają te ciacha , aż im sie uszy trzęsą.
Mąż niby na diecie a spałaszował ostatnio całą puszkę , ile ja ich potrafię zjeść nie powiem ...
Ciasteczka owsiane według Bajaderki :
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka rodzynek
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 kostka masła
- 1 1/2 brązowego cukru
- 2 szklanki płatków owsianych
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Przesiać mąkę , sól i przyprawy. Masło dobrze ubić mikserem aż będzie puszyste , dodać cukier i ubić na gładka masę.
Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać . Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane , wszystko dobrze połączyć .
Łyżka stołowa układać kopczyki na przygotowanych blachach , lekko je spłaszczyć.Piec aż będą lekko zarumienione , ok.10-12 min. Zostawić na blachach do ostygnięcia.
Moje uwagi:
Daję cukier demerara i trochę więcej rodzynek (ok. 150 g). Ciasto nabieram łyżką i w dłoni formuję kulkę , następnie robię dość cienki "kotlecik". Ciastka troszkę rozpływają sie podczas pieczenia , ale mi o to właśnie chodzi. Lubię ciasteczka cienkie i mocno chrupkie.
Bajaderko dzięki za przepis !
1 komentarz:
rewelacja!:) przepyszne. co do wykonania ciastek- ja po prostyu zagniotlam wszystkie skladniki...
Prześlij komentarz