sobota, 1 marca 2008

Placek cebulowy z kozim serem

Jeśli miałabym wybrać swój ulubiony typ ciasta nie wahałabym się ani chwili ...kruche , kruche , kruche ...śliwkowe , z rabarbarem , kruche ciasteczka , mazurki oraz wytrawne tarty , cebulowa, szpinakowa , z porami...lista jest długa.
Na drugim miejscu plasuje się drożdżowe , które najbardziej kojarzy mi się z makowcem , drożdżowym plackiem owocowym z chrupiącą kruszonką , z kulebiakami wszelakimi oraz z plackiem cebulowym.
W mojej kuchni spotkać można trzy odmiany tego cebulowego przysmaku : tradycyjny z dodatkiem boczku , prosty posypany samą cebulką często traktowany jako drugie śniadanie lub przekąska przed tv oraz placek cebulowy z kozim serem .
Rezygnacja z boczku sprawia , że placek cebulowy staje się mdławy , jednak wystarczy dodać kremowy kozi twarożek by danie zyskało charakter.




Placek cebulowy z kozim serem

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 150 ml letniej wody lub mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Mąkę przesiać i połączyć z resztą składników .Wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto . Ciasto włożyć do natłuszczonej miski , przykryć folią i odstawić w ciepłym miejscu na do wyrośnięcia (na ok 4o min.)

Farsz :
  • 1/2 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 mil gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 125 g kremowego serka koziego
  • kilka pokrojonych czarnych oliwek
  • łyżeczka soli
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie , dodać wino i smażyć jeszcze kilka minut.Odstawić do przestudzenia.

Wyrośniętym ciastem wyłożyć blachę lub formę do tarty ( użyłam formy 30 cm) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną , solą , pieprzem , gałką muszkatołową i połową tymianku , dodać przestudzoną cebulę , wszystko wyłożyć na ciasto . Na wierzchu w niewielkich odstępach układać po łyżeczce koziego sera , posypać pokrojonymi oliwkami i resztą tymianku.
Piec temp. 200 st przez 10 min. po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st i piec jeszcze przez 30 min.

14 komentarzy:

Tatter pisze...

Beniu...alez piekny! I mam w lodowce kozi syr rowniez....szkoda, ze tak pozno tu zajrzalam, bo jeszcze dzis bym taki placek uwarzyla!!!

Bea pisze...

jesli z serem kozim, to dla mnie :) a czy moge zapytac jakiego konkretnie Ty uzylas? tarta baaardzo smakowicie wyglada :)

Casia pisze...

zgadzam się z Tobą w pełni - kruche ciasto jest naj, naj, najlepsze! :) ale drożdżowy placek cebulowy też wygląda nieźle ;)

Bee pisze...

Bea, zazwyczaj daję kozi twarożek , tym razem kupiłam na próbę jakiś polski , okazało się , że jest bardziej kremowy , konsystencji śmietankowych serków do kanapek, musiałam nakładać go łyżeczką , ale fajnie się rozpłynął na cieście tworząc białe plamy.

Bea pisze...

dobrze, to kupie cos à la kozi fromage frais i wyprobuje :)
bo ja tez z tych 'tartowo-zapiekankowych' :)

Tatter pisze...

Beniu...upieklam wczoraj Twoj placek...palce lizac!!! Kozi ser czesciowo sie stopil, czarne oliwki pasuja tu wyjatkowo. Posypalam dodatkowo kruszonym czerwonym pieprzem...mmmm...na pewno jeszcze powtorze!

Bee pisze...

Bea , co do tart to ja niecierpliwie czekam na rabarbar :)
Tatter cieszę się , że smakowalo , nastepnym razem tez dodam czerwonego pieprzu :)

Agata pisze...

Piekne, szkoda ze wlasnei wczoraj skonsumowalam kozi serek. Ale z pewnoscia sie skusze nastepnym razem. A wracajac do kruchego ciasta, to juz czekam na Twoj mazurek...w tym roku bedzie moj debiut:))Pozdrawiam

skoraq cooks pisze...

Wszystko co ma w sobie choć trochę kozy od razu zdobywa moją całą uwagę :-) Wygląda przepysznie

elisabeth pisze...

zobilam,pyszny,przepis do ulubionych...

Anonimowy pisze...

Ubóstwiam kozi ser!

Anonimowy pisze...

Witaj,
Ja też zgłaszam się jako wielbicielka koziego sera :)
Placek cebulowy jest śliczny, zdjęcie cudne, aż siedząc przy komputerze oczami wyobraźni lub kubkami smakowymi wyobraźni ;) czuję smak placka. Coś czuję, że czas na placek cebulowy, jak najbardziej! Super!

Anonimowy pisze...

belle recette.

Kalinka

Szalony Kucharz pisze...

Poproszę kawałek. Albo dwa, dla siostry też.