środa, 26 września 2007

Lazania z warzywami i serem gruyere

Lazania wypełniona kolorowymi warzywami w serowym sosie ,to doskonały pomysł na posiłek dla wegetarian . Można też zmniejszyć ilość warzyw i dodać zrumienione na patelni , pociętą w paseczki pierś kurczaka.


Przepis podaje składniki na lazanie pieczoną w żaroodpornym naczyniu o pojemności 2-2,5 litra
(ok. 6 porcji)

Sos serowy :

25 g masła
25 g mąki
500 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
75 ml śmietanki
100 g startego sera grutere

Pozostałe składniki:

25 g masła
1 mała cebula pokrojona w plasterki
4 obrane i posiekane pomidory
1 gałązka świeżego tymianku
1 liść laurowy
200 g marchwi pokrojonej w małą kostkę
250 g małych różyczek brokułów
1/2 kalafiora podzielonego na cząstki
80 g startego sera gruyere
arkusze lazanii

Płaty makaronu podgotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy przez ok. 2-3 minuty , włożyć do miski z zimną wodą , odcedzić i rozłożyć pomiędzy ręcznikami kuchennymi.
Zagotować duży garnek z osoloną wodą, włożyć marchew i gotować 4 min. , dodać brokuły i kalafior i dalej gotować 3 min. Warzywa odcedzić , zahartować zimną wodą, znów odcedzić i odstawić.
Na patelni stopić masło i smażyć cebulę , nie dopuszczając by sie zarumieniła. Dodać pomidory , liść laurowy, tymianek i gotować ok. 10 min.
Sos serowy: W rondlu stopić masło , dodać mąkę i smażyć na wolnym ogniu ok. 3 min. stale mieszając. Zdjąć z ognia i stopniowo wymieszać z zimnym mlekiem .Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Podgrzać ponownie i wolno zagotować .Zmniejszyć ogień i mieszając, gotować ok. 5 min. lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać przygotowany wcześniej sos pomidorowy i gotować jeszcze 10 min.
Na dno żaroodpornego naczynia, wysmarowanego odrobiną masła lub oliwy , kładziemy trochę sosu , na to płaty lazanii, znów sos , warzywa i powtarzamy warstwy , kończąc na makaronie. Wierzch smarujemy odrobiną sosu i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do tem. 190-200 st przez 35 min.






5 komentarzy:

Ela pisze...

na moment zwatpilam i myslalam, ze jestem u siebie, ale ja tak pysznie wygladajacej lazanii ostatnio nie jadlam...;-) bardzo mi sie podoba i nowy layout i danko, ktore laduje w spisie do wyprobowania:)

Tatter pisze...

Przecztalam przepis...z serem gruyere musi byc wysmienite...wpisuje go zatem na liste zakupow, a Twoje lasagne na liste do najblizszego testowania!Mniam!

Bee pisze...

Publikując ten wpis , od razu pomyślałam o tobie Elu , makaron , biały sos , warzywa :)
Lazania smakuje całkiem niezle , przede wszystkim za sprawą gruyera , inaczej byłaby mdła. Chyba z wiekiem robie sie coraz bardziej mięsożerna , bo jedząc ją pomyślałam od razu o dodaniu do nie kurczaka ;)

margot pisze...

o coś dla mnie!!!
Hm piękny nowy blog i same smakołyki,a ta lazania wegetariańska to dla mnie w sam raz

Bee pisze...

Margot ciesze się , że wpadłaś do świerkowego zakątka :)